Koľko zarábajú najrizikovejšie povolania na svete? | JOBFARM

Koľko zarábajú najrizikovejšie povolania na svete?

V dnešnom článku sa pozrieme na tie najnebezpečnejšie povolania na svete. Týchto päť profesií denne čelí rizikám, ktoré si väčšina z nás ani nedokáže predstaviť. Preskúmajte s nami najnebezpečnejšie práce na svete. Každá z nich si vyžaduje špeciálne zručnosti, rozsiahly výcvik a ochotu čeliť život ohrozujúcim situáciám. Pozrieme sa spolu nielen na to, aké výzvy a obete so sebou prinášajú, ale aj koľko zarábajú tí, ktorí každý deň riskujú svoje životy.



RYBÁRI

Práca na komerčných rybárskych lodiach v oceánskych vodách je extrémne nebezpečná. Nepredvídateľné poveternostné podmienky, práca s ťažkou technikou a vysoké riziko nehôd. Rybári čelia nebezpečenstvám ako utopenie, podchladenie a zranenie prakticky každý deň. Odhaduje sa, že na mori ročne zomrie takmer 25 000 ľudí. Rybolov je jedným z najriskantnejších odvetví kvôli chýbajúcim medzinárodne platným bezpečnostným predpisom.

Priemerný plat rybára v komerčnom rybolove v Spojených Štátoch sa pohybuje v priemere od 25 000 až 80 000 dolárov ročne. Avšak odmena za prácu v tých najnáročnejších podmienkach sa môže vyšplhať až na 200 000 dolárov ročne.



BANÍCI

Baníci svoju prácu vykonávajú hlboko pod zemou a to ich vystavuje rôznym nebezpečenstvám. Každodenné riziko zasypania, explózie či otrava toxickými plynmi sú neoddeliteľnou súčasťou ich práce. Musia takisto znášať fyzicky náročné podmienky, vrátane vysokých teplôt, vlhkosti a stiesnených priestorov. V závislosti od druhu práce si týmto povolaním môžete v Amerike zarobiť 80 000 až 200 000 dolárov ročne. V Európe sa odmena za prácu v banskom priemysle pohybuje od 15 000 do 50 000 eur ročne.



HASIČI

Hasiči riskujú svoje životy, aby zachránili životy iných. Okrem požiarov musia neraz pri výkone svojho povolania čeliť nebezpečenstvám ako zrútenie budovy, otrava dymom, vyčerpanie teplom, či explózia chemických látok. Okrem požiarov čelia aj ďalším výzvam, keďže sú potrební aj pri riešení k dopravných nehôd a iných krízových situáciách. Táto práca si vyžaduje nielen fyzickú a psychickú odolnosť, ale aj rýchle rozhodovanie sa pod tlakom. Priemerný plat hasiča v Spojených Štátoch je 55 000 dolárov ročne. Spodná hranica platov hasičov v Európe je síce len 7 000 eur ročne, ale môže sa vyšplhať až na hranicu 70 000 eur v Nemecku, či 110 000 eur v Švajčiarsku.



VOJACI

Služba v armáde je nepochybne nebezpečná a náročná. Najmä pri pôsobení na vojenských misiách čelia vojaci neustálej hrozbe útokov, streľby, výbuchov a extrémnym podmienkam. Musia absolvovať prísny výcvik, ktorý ich pripraví na dlhé hodiny fyzickej námahy, stresu a oddelenia od svojich rodín. To všetko si vyžaduje nielen fyzickú, ale aj psychickú odolnosť. Medzi najlepšie platených vojakov na svete patria armády Spojených Štátov, Austrálie, Spojeného kráľovstva, Talianska, Nemecka a Francúzka. Platy v týchto krajinách sa pohybujú od 50 000 do 80 000 dolárov ročne.



DREVORUBAČI

Robotníci v drevárskom priemysle často pracujú v odľahlých a nebezpečných terénoch. Denne čelia nehodám kvôli možnému pádu stromov, či zlyhaniu techniky. Okrem toho práca s motorovými pílami zvyšuje riziko úrazu, či smrti. Práca je náročná nielen psychicky ale aj fyzicky, keďže zahŕňa dlhé hodiny fyzickej aktivity. Drevorubači v Spojených štátoch zarábajú približne 20 000 až 50 000 dolárov ročne. V Európe sa platby v tomto odvetvi pohybujú od 12 000 do 40 000 eur ročne.

ODVAHU MUSÍ SPREVÁDZAŤ BEZPEČNOSŤ

Napriek tomu, že sú tieto povolania fyzicky náročné a nebezpečné, ich význam je pre spoločnosť je nevyčísliteľný. Tieto príklady nám pripomínajú dôležitosť ochrany zamestnancov vo všetkých odvetviach. Bezpečnosť by mala byť vždy prioritou, bez ohľadu na povolanie či odvetvie. Nedostatočné bezpečnostné opatrenia môžu mať fatálne následky pri výkone akejkoľvek práce.

Rozmýšľate nad zmenou zamestnania?

Pozrite si naše posledné pracovné ponuky

Aktuálne ponuky práce

Posledné články

Naši klienti

Naši partneri